Żeberka duszone w kiszonej kapuście

Żeberka duszone w kiszonej kapuście
Zdjęcie - Żeberka duszone w kiszonej kapuście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie.
Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu!
Zdjęcie - Żeberka duszone w kiszonej kapuście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 kg żeberek (2 paski)
1 kg kiszonej kapusty
smalec do obsmażania
sól, pieprz
papryka w proszku- słodka
2 cebule
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
2 szklanki bulionu warzywnego/wody

Wykonanie:
    Zdjęcie - Żeberka duszone w kiszonej kapuście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć żeberka z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w grube półkrążki cebulę. Na koniec podlać wodą i zeskrobać wszystkie smaki z patelni
  • w dużym rondlu na dnie rozłożyć połowę kiszonej kapusty (jeśli używasz kupnej, potnij na mniejsze kawałki), następnie ułożyć kawałki zrumienionych żeberek, podsmażonej cebuli, dodać listek laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości
  • podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Żeberka duszone w kiszonej kapuście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów