Pizzerki
Dzisiejszy pomysł to błyskawiczne bułki, które zrobiłam z ciasta pizzowego, które mi zostało z wcześniejszego obiadu. Z reguły, gdy planuję zrobienie pizzy z premedytacją zwiększam porcję, aby móc je jeszcze wykorzystać na kolejny dzień. Pizzerki dorzucam do akcji na FB Błyskawiczne piątki.
Składniki:
na ciasto:
( podaję proporcje na 1 kg mąki i każdy niech sobie pomniejszy ilość składników. Zazwyczaj robię z 30-40 dkg na 2-3 pizze)
- 1 kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 550 ml ciepłej wody,
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
na farsz ( na 3 porcje):
- wędlina ulubiona (u mnie baleron Coppa)
- świeża bazylia,
- ser mozzarella lub inny ulubiony,
- ewentualnie inne dodatki wg uznania
sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy,
- oregano suszone, sól,
- odrobina wody do rozrzedzenia,
lub zmiksowane pieczone pomidory (klik)
Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować sos pomidorowy łącząc razem cały podany skład sosu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozłożyć sos pomidorowy, pociętą wędlinę i starty ser. Posypać listkami bazylii. Zrolować całość. Pociąć na plastry o grubości 1-2 cm. Ułozyć na papierze do pieczenia. Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C. Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 15 - 20 minut.