Drożdżowe placuszki z twarogiem
Obudziłam się, a za oknem śnieg! Pierwsze dni grudnia, trzeba zapomnieć o jesiennym ciepełku i przestawić się na tryb zimowy. A to oznacza wszystko, co najlepsze: zimą rozpieszczam się kulinarnie!
Zaczynamy od ulubionego śniadania. Lekko słodkie, lekkie, drożdżowe placuszki z twarogiem. Podaj je po prostu z cukrem pudrem lub (w wersji de lux) z kleksem domowych, wiśniowych konfitur. To połączenie tak dobre, że wystąpić może także w roli ciepłego podwieczorka.
Przygotowanie tych racuchów to „bułka z masłem”. Nie trzeba nic wyrabiać, wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać i chwilkę odczekać, aż drożdże zaczną robić swoje!
Z podanych proporcji uzyskacie ok.12 placuszków. Najlepiej smakują podane na ciepło, od razu z patelni.
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- twarożek - 1/2 szklanki (
- cukier - 1 łyżka
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1 szklanka
- olej - do smażenia
- drożdże instant (suche) - 1 łyżeczka
Mleko lekko podgrzej (do temp. pokojowej). Dodaj drożdże i cukier, odstaw na 10 minut,
Dodaj pozostałe składniki: jajko, esencję waniliową, twarożek, sól, mąkę. Wymieszaj na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, smaż na złoto z obu stron. Podawaj ze słodkimi dodatkami np. cukrem pudrem.