Drożdżowe placuszki z twarogiem

Drożdżowe placuszki z twarogiem

Zdjęcie - Drożdżowe placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obudziłam się, a za oknem śnieg! Pierwsze dni grudnia, trzeba zapomnieć o jesiennym ciepełku i przestawić się na tryb zimowy. A to oznacza wszystko, co najlepsze:  zimą rozpieszczam się kulinarnie!

Zdjęcie - Drożdżowe placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczynamy od ulubionego śniadania. Lekko słodkie, lekkie, drożdżowe placuszki z twarogiem. Podaj je po prostu z cukrem pudrem lub (w wersji de lux) z kleksem domowych, wiśniowych konfitur. To połączenie tak dobre, że wystąpić może także w roli ciepłego podwieczorka.

Zdjęcie - Drożdżowe placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie tych racuchów to „bułka z masłem”. Nie trzeba nic wyrabiać, wystarczy wrzucić składniki do miski, wymieszać i chwilkę odczekać, aż drożdże zaczną robić swoje!

Z podanych proporcji uzyskacie ok.12 placuszków. Najlepiej smakują podane na ciepło, od razu z patelni.

Zdjęcie - Drożdżowe placuszki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej (do temp. pokojowej). Dodaj drożdże i cukier, odstaw na 10 minut,

Dodaj pozostałe składniki: jajko, esencję waniliową, twarożek, sól, mąkę. Wymieszaj na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, smaż na złoto z obu stron. Podawaj ze słodkimi dodatkami np. cukrem pudrem.

Kategorie przepisów