Kokosanki
Pyszne, mięciutkie w środku a kruche na zewnątrz kokosanki. Proste i szybkie w przygotowaniu. Dla osób lubiących kokos wprost idealne.
Składniki:
- 400 g wiórków kokosowych
- 8 białek
- 120 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Z 300 g cukru odsypałam 100 g
i wsypałam do podgrzanego masła.
Podgrzewała i mieszałam aż cukier się nie rozpuścił.
Teraz główny składnik, czyli 400 g wiórków kokosowych.
Wsypałam je do masła, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Do miski wbiłam białka.
Ubiłam je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypałam pozostałe 100 g cukru, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Do wiórków kokosowych dodawałam stopniowo pianę.
Delikatnie wszystko wymieszałam i tak powstała nasza masa na kokosanki.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładałam porcje masy na papier.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut.
Smacznego!