Dzisiaj u mnie pulpeciki, moje starsze dziecko się za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy.
Prosty, niemal ascetyczny tort czekoladowy, który podbił podniebienia na całym świecie swoją prostotą i smakiem. To chyba najbardziej znany wypiek europejski. Co w nim jest tak wyjątkowego – nie wiem, ale jedno jest pewne, ten tort jest pyszny!
Takie chruściki są mega pyszne... khaja - bo tak nazywane są w Indiach polewane są syropem z cukru i wody lub posypane cukrem pudrem..Ja posypałam cukrem pudrem i było pysznie.
Pyszne, kruche, maślane ciasto na przywitanie jesieni - polski klasyk szarlotka. By nie była nudna wzbogaciłam ciasto ostatnimi owocami aronii. To już ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem aronii, wykorzystałam cały zdobyczny zapas co do jednej kulki.
Te szare kule obowiązkowo były podawane z okrasą z boczku i cebulki. Jednak nigdy nie robiliśmy do nich farszu. Cepeliny dla odmiany zawierają go w bród, są większe, bardziej treściwe i mają charakterystyczny wydłużony kształt (w przeciwieństwie do kartaczy, które są okrągłe).
Rafaello bez pieczenia to deser, który zachwyci zachwyci każdego miłośnika kokosu . Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Połączenie pysznego kremu budyniowego z wiórkami kokosowymi daje niesamowity efekt smakowy.
Mój mąż od wczoraj przebywa znów w Budapeszcie, pomyślałam więc, że będzie to dobra okazja, aby zaproponować Wam przepis na jedno z najbardziej znanych węgierskich dań czyli zupę gulaszową.
Proste placuszki po brzegi wypełnione jesiennymi jabłkami. Można je piec na dwa sposoby – zanurzać pokrojone w plasterki jabłka w cieście i smażyć na małej ilości oleju lub drobno pokrojone jabłka wrzucić do ciasta, wymieszać i piec w formie placuszków.
Maż jakiś czas temu kupił kalafiora i tak sobie bidulek chwilkę leżał, bo mój młody anty. Zrobiliśmy go tym razem w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu czosnkowego. Młody spróbował i zajadał się nim o dziwo. Taki kalafior fajny, chrupiące ciasto, zawsze to inaczej :-).
Błyskawiczny deser. Warunkiem jest posiadanie ciasta francuskiego i jakichkolwiek owoców w zamrażalniku. U mnie padło na jagody. Do tego ricotta, ale może być też zwykły biały ser i płatki migdałowe i po 25 minutach raczymy się tak pysznymi ciastkami.
Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo 🙁 Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku.
Opcji jest dużo kokosanki mogą być ciasteczkami z mąką i całymi jajkami, ale mogą też bardziej przypominać małe beziki i ja zdecydowałam się na tę odmianę. Są mniej zbite i bardziej kruche.