Drożdżowe rogaliki a'la Snickers
Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :)
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g masła orzechowego
- 150g masy kajmakowej
- 150g kremu czekoladowego
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 g śmietany kremówki
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów (fot.3). Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego (fot.4). Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu (fot.5). Piec około 15 minut w temp. 180°C, do uzyskania rumianego koloru. Rogaliki układać w pewnych odległościach od siebie, ponieważ na pewno urosną podczas pieczenia.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do tego masło i śmietanę kremówkę. Masę mieszać co jakiś czas. Należy jedynie uważać, żeby polewy nie przegrzać, ponieważ może to skutkować tym, że czekolada zrobi się bardzo gęsta lub rozwarstwi się.
Rogaliki ułożyć na kratce i polać każdy przygotowaną polewą (fot.6). Orzeszki ziemne posiekać i posypać nimi wierzch rogalików.
Źródło: gotujzcukiereczkiem.pl
drukuj przepis