Idealne ciasto na pierogi
Ciasto pierogowe robiłam z różnych przepisów, do niedawna moim ulubionym był ten składający się tylko z dwóch składników : mąki i wrzątku. Jakiś czas temu u Negreski natknęłam się na przepis z dodatkiem jajka i oleju. Wypróbowałam - i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetnie się wałkuje i formuje. Po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. Po prostu ideał ! Polecam :)
przepis - Negresca
Składniki :
- 250 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 jajko
- pół szklanki wrzątku (125 ml)
+ dowolny farsz - zrobiłam trochę ruskich i trochę z mięsem
Mąkę i sól wsypać do miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić, by przestygła.
Do przestudzonej mieszanki dodać olej i jajko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Na oprószonym mąką blacie wałkować kawałki ciasta, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek, gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z ulubionymi dodatkami.