Szarlotka z aronią
Pyszne, kruche, maślane ciasto na przywitanie jesieni - polski klasyk szarlotka. By nie była nudna wzbogaciłam ciasto ostatnimi owocami aronii. To już ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem aronii, wykorzystałam cały zdobyczny zapas co do jednej kulki.
Dodatkowo oprócz świeżych owoców aronii kruchy spód posmarowałam dżemem aroniowo-jabłkowym (po przepis zapraszam tutaj). To nie tylko mocny akcent kolorystyczny, ale równocześnie potężny zastrzyk wartości zdrowotnych. Ciasto jest delikatne i mocno kruche, w całości wykonane z mąki krupczatki. Bardzo proste i zawsze się udaje. Wysokość ciasta zależy od wielkości foremki. Moje jest dość niskie, użyłam tortownicy o śrdenicy 26 cm.
Składniki:
400 g mąki krupczatki
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 jajko, 1 żółtko
dodatkowo:
1 kg jabłek np. szara reneta
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka owoców aronii
4 łyżki dżemu
Wykonanie:
- do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałeczki. Rozetrzeć palcami masło, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajka i szybko zagnieść do połączenia składników. Gdyby się lepiło podsypać trochę mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Drugą uformować w wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki
- jabłka obrać, pokroić w ćwiatki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Umyć aronię. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie umieścic w płaskim rondlu i podgrzewać, aż jabłka stracą objętość
- ciasto z lodówki rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach rozsypać owoce aronii. Na to zterzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki
- piec 45-50 minut w 200`C do zrumienienia
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !