Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście naleśnikowym

Zdjęcie - Kalafior w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Jak tam po weekendzie ?? Mój za szybko zleciał, nie zrobiłam wszystkiego co chciałam, jakoś mało odpoczęłam, ale nie narzekam, tak to już jest, trzeba się przyzwyczaić. Maż jakiś czas temu kupił kalafiora i tak sobie bidulek chwilkę leżał, bo mój młody anty. Zrobiliśmy go tym razem w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu czosnkowego. Młody spróbował i zajadał się nim o dziwo. Taki kalafior fajny, chrupiące ciasto, zawsze to inaczej :-). Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-).

Składniki:

  • 1 większy kalafior
  • około 2,5 szklanki maki jaglanej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko L
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kurkuma
  • olej rzepakowy do smażenia


Kalafiora gotujemy tak al'dente. Wodę lekko solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy. Do naczynia dajemy przyprawy, mleko, jajko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy stopniowo mąkę, ciasto ma być ciut gęstsze niż na naleśniki. Podzielonego na różyczki kalafiora partiami zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy namoczonego kalafiora. Smażymy na złoty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem, na zimno lub na ciepło. Tak i tak smakuje fajnie :-)

Zdjęcie - Kalafior w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kalafior w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kalafior w cieście naleśnikowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów