Kokosanki
Szukając przepisu na kokosanki oczywistą opcją, żeby zapytać o radę była moja Babcia – i w tym momencie runął jeden z mitów mojego dzieciństwa, bo okazało się, że Babcia kokosanki kupuje w piekarni :D Opcji jest dużo kokosanki mogą być ciasteczkami z mąką i całymi jajkami, ale mogą też bardziej przypominać małe beziki i ja zdecydowałam się na tę odmianę. Są mniej zbite i bardziej kruche. Z podanych składników zrobiłam dwie pełne blaszki – ok. 24 kokosanek.
Składniki:
2 białka
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
+ opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu do pieczenia
Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej będzie je ubić.
Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na gęstą pianę dodaję po trochu cukier.
Do ubitej piany dodajemy kokos i delikatnie mieszamy sylikonową szpatułką.
Kokosanki możemy wykładać na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt).
Jeszcze lepiej do tego zadania nada się nabieraczka do lodów.
Kokosanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 20 minut – gotowe powinny być zarumienione, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.
Smacznego!
ciastkożercy.pl