Kokosanki

Kokosanki

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szukając przepisu na kokosanki oczywistą opcją, żeby zapytać o radę była moja Babcia – i w tym momencie runął jeden z mitów mojego dzieciństwa, bo okazało się, że Babcia kokosanki kupuje w piekarni :D Opcji jest dużo kokosanki mogą być ciasteczkami z mąką i całymi jajkami, ale mogą też bardziej przypominać małe beziki i ja zdecydowałam się na tę odmianę. Są mniej zbite i bardziej kruche. Z podanych składników zrobiłam dwie pełne blaszki – ok. 24 kokosanek.

Składniki:

2 białka
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
+ opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu do pieczenia

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej będzie je ubić.

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na gęstą pianę dodaję po trochu cukier.

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ubitej piany dodajemy kokos i delikatnie mieszamy sylikonową szpatułką.

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kokosanki możemy wykładać na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt).

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeszcze lepiej do tego zadania nada się nabieraczka do lodów.

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kokosanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 20 minut – gotowe powinny być zarumienione, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Kategorie przepisów