Cepeliny z mięsem
W moim rodzinnym domu cepeliny były znane zawsze jako pyzy. Robiło je się z ugotowanych ziemniaków, łączonych mniej więcej pół na pół z surowymi. Pyzy jako dzieciak robiłem zawsze wspólnie z mamą lub babcią i zwykle zajmowałem się etapem wymagającym męskiej ręki — tarciem ziemniaków i ich odciskaniem w pończoszniczym rękawie. Pamiętam, że zawsze fascynował mnie proces sedymentacji skrobi, która zostawała na dnie naczynia. Te szare kule obowiązkowo były podawane z okrasą z boczku i cebulki. Jednak nigdy nie robiliśmy do nich farszu. Cepeliny dla odmiany zawierają go w bród, są większe, bardziej treściwe i mają charakterystyczny wydłużony kształt (w przeciwieństwie do kartaczy, które są okrągłe). Przepis na nie pochodzi z rejonów Suwalszczyzny i Podlasia, choć w formie okrągłych pyz znane są również w kuchni śląskiej.
*
SKŁADNIKI
na 16 cepelinów dla 8 głodnych osób
Ciasto:
- 3 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi
- mąka ziemniaczana
- 2 jajka
- sól
Okrasa:
- 200 g surowego boczku
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 100 g surowego boczku
- 1 jajko
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki oleju
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
* PRZYGOTOWANIE Ciasto Ziemniaki obierz i podziel w stosunku 1:2. Kilogram ugotuj w posolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciśnij przez prasę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Pozostałe 2 kg zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody za pomocą gazy lub pończochy. Wodę odstaw w naczyniu na co najmniej kwadrans, zaś surowe ziemniaki połącz z ugotowanymi. Wbij następnie jajka, dopraw solą i dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia (po odlaniu wody). Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie.
Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z olejem. Następnie wymieszaj razem z mięsem. Dodaj otarte ząbki czosnku, majeranek oraz wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Farsz dokładnie wymieszaj rękoma.
Okrasa Boczek surowy i wędzony pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż powoli aż tłuszcz się wytopi. Następnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Całość smaż aż skwarki i cebulka nabiorą bursztynowego koloru.
Lepienie i gotowanie W dużym garnku nastaw wodę i dobrze posól. Do ręki weź spory kawałek ciasta i rozpłaszcz na wielkość dłoni. Na środek wyłóż porcję farszu i zlep krawędzie. Następnie uformuj elipsoidalny kształt. Cepeliny wrzucaj od razu na wrzątek i gotuj około 15 minut. W czasie gotowania delikatnie zamieszaj w garnku kilka razy. Odcedź i od razu podawaj z ciepłą okrasą.
*
*
Za użyczenie do sesji przepięknych naczyń dziękuję Ceramice Artystycznej VENA.