Francuskie trójkąty z jagodami
Błyskawiczny deser. Warunkiem jest posiadanie ciasta francuskiego i jakichkolwiek owoców w zamrażalniku. U mnie padło na jagody. Do tego ricotta, ale może być też zwykły biały ser i płatki migdałowe i po 25 minutach raczymy się tak pysznymi ciastkami.
Składniki- ciasto francuskie - 1 arkusz
- serek ricotta - 250 g
- jajko - 1 szt.
- cukier puder - do smaku
- limonka - 1 szt.
- płatki migdałów - do posypania
- jagody - 2 szklanki
Serek utrzeć z cukrem i jajkiem, dodać skórkę z limonki, wymieszać, odstawić. Ciasto rozwałkować delikatnie, wyciąć trójkąty. Na każdym kawałku rozsmarować nadzienie serowe, zostawiając 1 cm margines. Na wierzchu ułożyć jagody (mrożonych nie rozmrażać). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)