Ciasto z jabłkami – przekładane
Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo ? Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Szarlotka pyszna na ciepło i na zimno, można podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną ?
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej ( u mnie 250 g mąki pszennej i 250 g mąki razowej )
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 120 g gęstej śmietany 12 %
- 1 jajko + 1 zóltko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 -7 sztuk dużych jabłek ( najlepsze będą szare renety )
- 3 – 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/4 szklanki mleka