Placuszki z jabłkami – pyszne

Placuszki z jabłkami – pyszne
Proste placuszki po brzegi wypełnione jesiennymi jabłkami. Można je piec na dwa sposoby – zanurzać pokrojone w plasterki jabłka w cieście i smażyć na małej ilości oleju lub drobno pokrojone jabłka wrzucić do ciasta, wymieszać i piec w formie placuszków. Placuszki bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja przygotowałam na ciepło na sobotnie śniadanie, ale sprawdzą się również do obiadu i na podwieczorek ?

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami – pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję w małą kostkę. Do miseczki daję pokrojone jabłka i cynamon, wszystko mieszam i odstawiam. Jajko ubijam z cukrem na pianę. Dodaję stopniowo mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję, ciasta na naleśniki. Jeżeli jest za gęste, można dodać odrobinę mleka. Do ciasta dodaję jabłka i ponownie mieszam. Patelnię smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju i stawiam na gaz. Na nagrzaną patelnię, nakładam małe porcje ciasta. Placuszki smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe można podać z jogurtem, syropem klonowym, konfiturą, cukrem pudrem. Smacznego ?

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami – pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami – pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami – pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów