Smaczna, podhalańska wersja klusek. Coś pomiędzy kopytkami a leniwymi pierogami, tyle że na słono. Bryndza dodaje im fajnego smaczku. Doskonale smakują odsmażane na patelni – do tego surówka i szklanka zsiadłego mleka i pyszny, swojski obiad gotowy :)
Tradycyjne lane kluski na mleku mogą niektórym kojarzyć się z dzieciństwem, wakacjami na wsi lub na koloniach. Czasem to wspomnienia miłe, a czasem nie. Tym, którzy nie są przekonani do lanych klusek, chcę odczarować złe skojarzenia. Dziś polecam kluseczki z zielonego groszku, które mogą być doskonałym dodatkiem do zupy lub dowolnego sosu.
Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych, jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.
Dziś post dość wyjątkowy - tym razem zapraszam Was w skromne progi nie mojej kuchni, a kuchni Babci. Pampuchy ze zdjęć to efekt naszej pracy zespołowej - Babcia mówiła co trzeba robić, a wnuczka się słuchała i dokładnie to robiła :) Starałam się jak mogłam, w końcu przy takim towarzystwie nie można zawieść! Na szczęście efekt pracy wyszedł znakomity - pampuchy takie, jakie pamiętam z dzieciństwa. Kształtne, puszyste, sprężyste i mięciutkie.
Buchty można i na słodko, i na wytrawnie. Z sosami owocowymi, mięsnymi, grzybowymi. U nas najczęściej polane śmietaną roślinną wymieszaną z cukrem z pieczoną wanilią. Niom, niom. Przepis? Trudno uwierzyć, ale to strucla drożdżowa, oczywiście bez nadzienia, ociupinę zmodyfikowana i ugotowana na parze.
Kopytka z bobu, które są przepyszne. Dodałam do nich polski koperek i włoski Pecorino, na koniec polałam masłem. Według mnie wszystko się tutaj idealnie łączy. Świetnie pasują jako element obiadu lub samodzielne danie, choć ja wolę tę drugą opcję:)
Gnocchi , czyli włoskie kluski ziemniaczane , to proste, niezwykle popularne danie , szczególnie na północy kraju. W zależności od regionu gnocchi podawane są na różne sposoby. Najczęściej jednak z róznego rodzaju sosami ,masłem szałwiowym lub pancettą.
Dzisiaj proponuję Wam piękne dyniowe kluski - szpecle. U mnie jesienią bardzo często gości dynia pieczona, podana po prostu z sosem czosnkowym. Warto upiec jej odrobinę więcej i wykorzystać do przygotowania takich kluseczek. Ja użyłam mąki gryczanej, możesz zamiast niej wykorzystać zwykłą mąkę pszenną.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka!
Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad.