Szpecle dyniowe
Jesienne dni nie nastrajają mnie pozytywnie - robi się coraz chłodniej, a dni są coraz krótsze. Zbliża się nieuchronnie to czego w naturze po prostu nie cierpię. Będzie zimno, mokro i wietrznie - łapię więc każdy słoneczny dzień ciesząc się nim jak dziecko.
Dzisiaj proponuję Wam piękne dyniowe kluski - szpecle. U mnie jesienią bardzo często gości dynia pieczona, podana po prostu z sosem czosnkowym. Warto upiec jej odrobinę więcej i wykorzystać do przygotowania takich kluseczek. Ja użyłam mąki gryczanej, możesz zamiast niej wykorzystać zwykłą mąkę pszenną.
Takie kluski możesz podać do obiadu na słono i na słodko. Z sosem, pesto, mięsem, pieczarkami czy zmiksowanymi owocami.
Szpecle dyniowe
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka utartej na puree pieczonej dyni Hokkaido
- 20 dkg białego sera
- 3 jajka
- ok. 1 szklanka mąki gryczanej
- sól do gotowania
Do formowania kluseczek możesz użyć specjalnej maszynki do formowa szpecli, durszlaka z dużymi otworami lub zwykłej deseczki, z której nożem odcina się ciasto wrzucając je bezpośrednio do wody.
Kładź szpecle na osoloną wrzącą wodę, gotuj do wypłynięcia. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: