Leniwe kluski z masłem czosnkowo-ziołowym
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 250 g twarogu półtłustego - 1 jajko - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 szczypta soli - 4 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - 1 szczypta soli - 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego żółtko, sól i obie mąki oraz ubite białko, zagniatamy ciasto. jeśli jest zbyt mokre możemy podsypać je jeszcze odrobiną mąki, ale trzeba uważać, żeby nie wyszło za twarde. z ciasta formujemy wałek i kroimy go na ukośne kluski. gotujemy w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia. na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. leniwe wykładamy na talerz, polewamy masełkiem, dekorujemy świeżą natką, konsumujemy :)
- 250 g twarogu półtłustego - 1 jajko - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 szczypta soli - 4 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - 1 szczypta soli - 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego żółtko, sól i obie mąki oraz ubite białko, zagniatamy ciasto. jeśli jest zbyt mokre możemy podsypać je jeszcze odrobiną mąki, ale trzeba uważać, żeby nie wyszło za twarde. z ciasta formujemy wałek i kroimy go na ukośne kluski. gotujemy w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia. na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. leniwe wykładamy na talerz, polewamy masełkiem, dekorujemy świeżą natką, konsumujemy :)