Spora część migdałów a raczej płatków migdałowych zostało mi z świąt.W przypływie fantazji, migdały posłużyły mi do polepszenia smaku kurczaka i walorów estetycznych.
Ziemniaki rozgnieść dokładnie na gładka masę. Dodać do nich masło, sól do smaku i parmezan i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli będą zbyt suche można dodać trochę mleka, ale nie mogą być tez zbyt rozwodnione, bo zamienia się w breję.
Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce i wrzucic na patelnię.
Na dużej patelni rozgrzewam olej, wylewam rozkłócone jajka i smażę aż się zaczną ścinać. Dolewam sosu sojowego i mieszając dodaję ryż, potem krewetki (mogą być wcześniej podsmażone na oleju) i warzywa. Wszystko należy smażyć i mieszać jakieś 4 – 5 minut. Pod sam koniec dodaję oleju sezamowego, mieszam i gotowe. Można dosolić w razie potrzeby.
Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.
Po tych niebiańskich słodkościach czas zejść na ziemię i zjeść coś konkretnego :-) Postanowiłam sprawdzić, czy wyjdą i jak będą smakować kluski śląskie z nadzieniem - akurat zostało mi trochę mięsa z rosołu , w sam raz do eksperymentowania. Zrobiłam takie niby-pyzy z mięsem i podałam je z podsmażoną na oliwie cebulką - taki obiadek bardzo nam smakował . Teraz przymierzam się do testowania wersji kopytkowej ;)
Przedstawiam propozycję dania z pomidorami przygotowaną specjalnie na rozpoczęcie mojej akcji pomidorowej "Smacznie i pomidorowo". Przepis prosty, bo makaron z pomidorami i boczkiem, a jaki dobry! Doskonały na śniadanie jak i kolację, gorąco polecam!
Od niedawna jestem posiadaczką książki Uczta na 5, wydawnictwa Reader's Digest. Książka ma 700 stron z przepisami na 5 tzn. składających się z pięciu składników. Łatwo więc można się domyśleć, że wszystko tu jest łatwe i szybkie do wykonania. Jako danie debiutowe z tej książki przedstawiam makaron z suszonymi pomidorami w pysznym śmietankowym sosie.
Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam wszystkie mączne potrawy: pierogi, pyzy, kopytka...mogłabym je jeść na okrągło. Niestety, z dwóch powodów zajadam się nimi raczej rzadko. Po pierwsze, są one totalnie niezgodne z moją dietą i staram się je ograniczać.
To danie mogłabym jeść częściej - jest szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i interesujące w smaku. Wcześniej jeszcze nie łączyłam mięsa z syropem klonowym.
Saltimbocca czyli "wskakujące do ust", niezwykle efektowny i smaczny sposób na sznycle. Smakuje z każdym rodzajem mięsa, oryginalny rzymski przepis mówi o cielęcinie ale z powodzeniem można również użyć na przykład filetów z kurczaka lub polędwiczek. Świeża szałwia i podsmażona szynka parmeńska dają razem fantastyczny efekt wzbogacający smak mięsa.