Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Chrusciki kakaowe

Chrusciki kakaowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Tawa tawas

Tawa tawas

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Deser a'la szarlotka z kremem

Deser a'la szarlotka z kremem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe
1

Pączki - pyszne, puszyste, ork…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapuśniaki
1

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Bułki hamburgerowe z zakwasem
2

Bułki hamburgerowe z zakwasem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Kurczak cacciatore
2

Kurczak cacciatore

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Rozpłaszczony kurczak z cytryną i rozmarynem

Rozpłaszczony kurczak z cytryn…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ostro-słodki kurczak wolno gotowany
1

Ostro-słodki kurczak wolno got…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Domowa szynka z indyka z suszonymi pomidorkami
2

Domowa szynka z indyka z suszo…

Olivia Olivia
Zdrowe Debiuty

Kotlety schabowe w panierce włoskiej
2

Kotlety schabowe w panierce wł…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku
2

Carnitas czyli wieprzowina po…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!