Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Pierożki dim sum
1

Pierożki dim sum

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Babka cytrynowa na maślance
1

Babka cytrynowa na maślance

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Muffinki cytrynowo-jagodowe
1

Muffinki cytrynowo-jagodowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placek drożdżowy z jagodami i serem

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Pikantne fajitas z kurczakiem
1

Pikantne fajitas z kurczakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Confit z kaczki w wolnowarze

Confit z kaczki w wolnowarze

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Indycze golonki z warzywami z wolnowaru

Indycze golonki z warzywami z…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szaszłyki na grilla z kurczakiem

Szaszłyki na grilla z kurczaki…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Oszukany sos bolognese

Oszukany sos bolognese

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Makaron z kurczakiem z jednej patelni
2

Makaron z kurczakiem z jednej…

Dzi Dzi
karmelowy