Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu
ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól
Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.
Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.
Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.