Ryż smażony z krewetkami

Ryż smażony z krewetkami

Ryż smażony z krewetkami

500 g wczorajszego, gotowanego na sypko ryżu

300 g krewetek gotowanych

450 g marchewki i groszku - ja wzięłam z puszki - gotowe, pokrojone

2 jajka

łyżka sosu sojowego

2 łyżki oleju do smażenia

łyżeczka oleju sezamowego

sól do smaku

Na dużej patelni rozgrzewam olej, wylewam rozkłócone jajka i smażę aż się zaczną ścinać. Dolewam sosu sojowego i mieszając dodaję ryż, potem krewetki (mogą być wcześniej podsmażone na oleju) i warzywa. Wszystko należy smażyć i mieszać jakieś 4 – 5 minut. Pod sam koniec dodaję oleju sezamowego, mieszam i gotowe. Można dosolić w razie potrzeby.

Zamiast krewetek można dać mieszankę owoców morza, albo mięso kurczaka no i inne warzywa – np pędy bambusa czy kukurydzę.

Kategorie przepisów