Ryż smażony z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
500 g wczorajszego, gotowanego na sypko ryżu
300 g krewetek gotowanych
450 g marchewki i groszku - ja wzięłam z puszki - gotowe, pokrojone
2 jajka
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
łyżeczka oleju sezamowego
sól do smaku
Na dużej patelni rozgrzewam olej, wylewam rozkłócone jajka i smażę aż się zaczną ścinać. Dolewam sosu sojowego i mieszając dodaję ryż, potem krewetki (mogą być wcześniej podsmażone na oleju) i warzywa. Wszystko należy smażyć i mieszać jakieś 4 – 5 minut. Pod sam koniec dodaję oleju sezamowego, mieszam i gotowe. Można dosolić w razie potrzeby.
Zamiast krewetek można dać mieszankę owoców morza, albo mięso kurczaka no i inne warzywa – np pędy bambusa czy kukurydzę.