Shepherd's Pie
Góra:
około kilograma ziemniaków - gotowanych
tarty parmezan - tak mniej więcej pół szklanki
3-4 łyżki masła
sól do smaku
Dół:
pół kilograma mielonej wołowiny albo jagnięciny
2 duże drobno posiekane cebule
2 duże drobno pokrojone marchewki
sól i pieprz mielony
2 łyżeczki sosu Worcester
pół szklanki bulionu wołowego albo gorącej wody
olej do smażenia
2 łyżki przecieru pomidorowego
Ziemniaki rozgnieść dokładnie na gładka masę. Dodać do nich masło, sól do smaku i parmezan i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli będą zbyt suche można dodać trochę mleka, ale nie mogą być tez zbyt rozwodnione, bo zamienia się w breję.
Na oleju usmażyć na szklisto cebulę i marchewki. Odłożyć na bok i na tej samej patelni smażyć na oleju mięso aż zbrązowieje. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku, sos Worcester - dokładnie wymieszać i podlać bulionem - dusząc około 20 minut. Nie koniecznie trzeba dodać cały bulion, ale bez niego mięso będzie bardzo suche. Połączyć mięso z warzywami i dusić razem około 5 minut.
Jeżeli nie potrafisz posiekać drobniutko marchewki i cebuli to posiekaj jak umiesz a po zeszkleniu zmiksuj króciutko w mikserze, ale uważaj by nie powstała jednolita masa - musza być cząsteczki.
Następnie trzeba przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia. Wyrównać i na wierzchu ułożyć ziemniaki. Wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C na około 30 minut. Ewentualnie mniej, obserwując czy ziemniaki się nie przypalają z wierzchu.
Całość można z wierzchu posypać parmezanem tartym - powstanie wspaniała, chrupiąca skórka na ziemniakach.
PS Danie do wyględnych raczej nie należy, niestety. W sumie to jest proste danie, prostych ludzi.
To nie jest potrawa na eleganckie przyjęcie ale za to jest bardzo smaczna!