Shepherd's Pie

Góra:

około kilograma ziemniaków - gotowanych

tarty parmezan - tak mniej więcej pół szklanki

3-4 łyżki masła

sól do smaku

Dół:

pół kilograma mielonej wołowiny albo jagnięciny

2 duże drobno posiekane cebule

2 duże drobno pokrojone marchewki

sól i pieprz mielony

2 łyżeczki sosu Worcester

pół szklanki bulionu wołowego albo gorącej wody

olej do smażenia

2 łyżki przecieru pomidorowego

Ziemniaki rozgnieść dokładnie na gładka masę. Dodać do nich masło, sól do smaku i parmezan i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli będą zbyt suche można dodać trochę mleka, ale nie mogą być tez zbyt rozwodnione, bo zamienia się w breję.

Na oleju usmażyć na szklisto cebulę i marchewki. Odłożyć na bok i na tej samej patelni smażyć na oleju mięso aż zbrązowieje. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku, sos Worcester - dokładnie wymieszać i podlać bulionem - dusząc około 20 minut. Nie koniecznie trzeba dodać cały bulion, ale bez niego mięso będzie bardzo suche. Połączyć mięso z warzywami i dusić razem około 5 minut.

Jeżeli nie potrafisz posiekać drobniutko marchewki i cebuli to posiekaj jak umiesz a po zeszkleniu zmiksuj króciutko w mikserze, ale uważaj by nie powstała jednolita masa - musza być cząsteczki.

Następnie trzeba przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia. Wyrównać i na wierzchu ułożyć ziemniaki. Wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C na około 30 minut. Ewentualnie mniej, obserwując czy ziemniaki się nie przypalają z wierzchu.

Całość można z wierzchu posypać parmezanem tartym - powstanie wspaniała, chrupiąca skórka na ziemniakach.

PS Danie do wyględnych raczej nie należy, niestety. W sumie to jest proste danie, prostych ludzi.

To nie jest potrawa na eleganckie przyjęcie ale za to jest bardzo smaczna!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy