Ciasto cytrynowe (puszyste)

Ciasto cytrynowe (puszyste)

250 g miękkiego masła

350 g cukru pudru

4 duże jajka

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

8 łyżek mleka

+ aromat cytrynowy albo pomarańczowy albo skórka z 1 cytryny albo skórka z połowy pomarańczy

+ można zrobić polewę: 8 łyżek soku z cytryny albo pomarańczy wymieszać z 200 g cukru pudru

Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i ewentualnie skórkę z cytryny/pomarańczy albo aromat. Wszystko dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Mieszając dodać proszek do pieczenia i sól. Ciągle mieszając dodać mleko.

Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka albo bułką tarta (najlepiej słodką, np z chałki) formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 minut.

Ciasto można polać polewą - póki jest jeszcze ciepłe trzeba je nakłuć długim patyczkiem albo szpikulcem do szaszłyków i lać polewę do powstałych otworów. Odstawić do ostygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe (z maszyny)
1

Ciasto cytrynowe (z maszyny)

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciasto jogurtowe
3

Ciasto jogurtowe

Kaś Kaś
Bake&Taste

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Beti Beti
kruche babeczki

Szarlotka z bezą
2

Szarlotka z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jesienna Pani Walewska
2

Jesienna Pani Walewska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Japońskie naleśniki puszyste i mięciutkie na śniadanie

Japońskie naleśniki puszyste i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Beza Pavlova z malinami i borówkami (historia i przepis)

Beza Pavlova z malinami i boró…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!