Ciasto cytrynowe (puszyste)
Ciasto cytrynowe (puszyste)
250 g miękkiego masła
350 g cukru pudru
4 duże jajka
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 łyżek mleka
+ aromat cytrynowy albo pomarańczowy albo skórka z 1 cytryny albo skórka z połowy pomarańczy
+ można zrobić polewę: 8 łyżek soku z cytryny albo pomarańczy wymieszać z 200 g cukru pudru
Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i ewentualnie skórkę z cytryny/pomarańczy albo aromat. Wszystko dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Mieszając dodać proszek do pieczenia i sól. Ciągle mieszając dodać mleko.
Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka albo bułką tarta (najlepiej słodką, np z chałki) formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 minut.
Ciasto można polać polewą - póki jest jeszcze ciepłe trzeba je nakłuć długim patyczkiem albo szpikulcem do szaszłyków i lać polewę do powstałych otworów. Odstawić do ostygnięcia.