Placek drożdżowy z truskawkami
30 g drożdży
600 g mąki pszennej
80-100 g cukru
torebka cukru waniliowego
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
1 kg truskawek
cukier trzcinowy gruby do posypania
1 jajko do posmarowania
Mąkę wsypać do dużej miski - zrobić w środku wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać trochę cukru, szczyptę soli i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić - drożdże musza "zabulgotać". Następnie dodajemy, resztę cukru jajka i po trochu mleko wyrabiając ciasto - najlepiej ręką. Dolewamy stopniowo masło zagniatając całość. Ciasto musi być sprężyste i odklejać się od dłoni.
Gładkie ciasto odstawiamy w misce, pod ściereczką do wyrośnięcia - na jakąś godzinę. Następnie ponownie zagniatamy i wykładamy do formy - wysmarowanej masłem - ciasto najlepiej wyłożyć palcami pozostawiając po bokach wyższe brzegi. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem - układamy truskawki (umyte i osuszone), posypujemy całość grubym cukrem trzcinowym - wg uznania i w zależności od tego jak słodkie są truskawki. Reszta jajka smarujemy wystające brzegi ciasta.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C na jakieś 25-30 minut.