Chleb (bardzo) domowy

 

 

450 g mąki pszennej

 

150 g otrębów

 

150 g mąki pszennej razowej

 

80 g drożdży

 

ciepła woda

 

sol, cukier

 

Mąki wymieszać w dużej misce - zrobić na środku wgłębienie - wkruszyć drożdże - wsypać szczyptę cukru - zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dolać nieco więcej ciepłej wody i zacząć zagniatać ciasto. Dosypać soli i wyrabiać ciasto aż biedzie miało gładka, elastyczna konsystencję i będzie odklejało się swobodnie od dłoni.

 

Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej godzinę a najlepiej na 2. Znowu zagnieść, uformować bochenek – podłużny lub okrągły – bez znaczenia, położyć na pergaminie do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

 

Piec najpierw 10 minut w 210 stopniach C a potem 50 minut w 180 stopniach C. Ja na dno piekarnika stawiam żaroodporne naczynie z woda – chleb wtedy tak nie wysycha w elektrycznym piekarniku.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami