Chleb (bardzo) domowy

Chleb (bardzo) domowy

 

 

450 g mąki pszennej

 

150 g otrębów

 

150 g mąki pszennej razowej

 

80 g drożdży

 

ciepła woda

 

sol, cukier

 

Mąki wymieszać w dużej misce - zrobić na środku wgłębienie - wkruszyć drożdże - wsypać szczyptę cukru - zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dolać nieco więcej ciepłej wody i zacząć zagniatać ciasto. Dosypać soli i wyrabiać ciasto aż biedzie miało gładka, elastyczna konsystencję i będzie odklejało się swobodnie od dłoni.

 

Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej godzinę a najlepiej na 2. Znowu zagnieść, uformować bochenek – podłużny lub okrągły – bez znaczenia, położyć na pergaminie do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

 

Piec najpierw 10 minut w 210 stopniach C a potem 50 minut w 180 stopniach C. Ja na dno piekarnika stawiam żaroodporne naczynie z woda – chleb wtedy tak nie wysycha w elektrycznym piekarniku.

Kategorie przepisów