Spotkałam...

dwie nazwy tego ciasta:góralski przekładaniec i miodownik. Ciasto przekładańcem jest ale czy góralskim? Wybieram opcję drugą.

 

Miodownik

 

Składniki na ciasto:

50 dag mąki

2 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki miodu

15 dag margaryny

1 łyżka sody

Margarynę z miodem rozpuścić w garnczku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę i sodę połączyć razem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania, ciasto przywiera do stolnicy i tutaj dołożyłam trochę mąki. Po zagnieceniu , ciasto podzielić na 3 części. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Jedną z trzech części rozwałkować i włożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 8 minut. Czynność powtarzać trzy razy.

Składniki na masę:

2 szklanki mleka

1/2 szklanki kaszy manny

kostka masła

3/4 szklanki cukru

esencja arakowa

 

Kaszę ugotować na mleku.Odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć z cukrem ,dokładając powoli przestudzoną kaszę. Miksować na puszystą masę. Na koniec dodać esencję arakową i wymieszać. Przełożyć placki kremem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy