Spotkałam...
dwie nazwy tego ciasta:góralski przekładaniec i miodownik. Ciasto przekładańcem jest ale czy góralskim? Wybieram opcję drugą.
Miodownik
Składniki na ciasto:
50 dag mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
15 dag margaryny
1 łyżka sody
Margarynę z miodem rozpuścić w garnczku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę i sodę połączyć razem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania, ciasto przywiera do stolnicy i tutaj dołożyłam trochę mąki. Po zagnieceniu , ciasto podzielić na 3 części. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Jedną z trzech części rozwałkować i włożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 8 minut. Czynność powtarzać trzy razy.
Składniki na masę:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszy manny
kostka masła
3/4 szklanki cukru
esencja arakowa
Kaszę ugotować na mleku.Odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć z cukrem ,dokładając powoli przestudzoną kaszę. Miksować na puszystą masę. Na koniec dodać esencję arakową i wymieszać. Przełożyć placki kremem.