Insalata aranciata

Insalata aranciata

Rukola, pomarańcze, oliwki, czerwona cebula - wszystko tańczące razem w jednym talerzu, wymieszane, doprawione, smakowane - pyszności! Moje podniebienie mówi zdecydowane tak sałatkom pięknej, słonecznej Italii. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Kuchni Włoskiej na stronie 667. Sałatka jest pyszna, zjadłam ją sobie na obiadek :)

Sałatka jest dedykacją dla Nigu ;)

Zdjęcie - Insalata aranciata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (zrobiłam z połowy):

*3 pomarańcze

*150g rukoli

*150g roszponki - pominęłam, dając samą rucolę

*2 średnie czerwone cebule

*1 szklanka (100g) pokrojonych czarnych oliwek bez pestek - dałam zielone

*1/3 szklanki oliwy extra vergine

*1/3 szklanki (90ml) czerwonego octu (dałam balsamiczny)

*sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Pomarańcze obrać, usunąć pestki i ostrym nożem wyciąć białe włókna. Pokroić na grube plastry i każdy z nich przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Cebulę pokroić na cienkie plastry.
Włożyć do miski pomarańcze, rukolę, cebulę i oliwki. W innej misce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną zalać sałatkę.

Wymieszać potrząsając miską. Odstawić na 20 minut przed podaniem.

Smacznego :)

Kategorie przepisów