Strapaczki znacie?

Strapaczki znacie?

Kto chodził po słowackich szlakach i nie jadł strapaczków jest gapa! Smakują wyśmienicie i dają power'a na dalsze eskapady w góry.

Strapaczki z kiszoną kapustą

1 kg kapusty kiszonej

10 dag boczku

1 cebula

sol, pieprz

1 łyżka mąki

kminek

1/2 szklanki oleju

Kapustę gotować przez około 30 minut w wodzie. Odcedzić. Cebulę z boczkiem przesmażyć z tłuszczem, dodać kapustę i przyprawy. Dusić przez około 20 minut. Na koniec opruszyć mąką i zamieszać aby zrobila sie lekka zawiesina.

składniki na ciasto:

3 ziemniaki

mąka pszenna

mąka krupczatka

1 jajko

woda

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, wodę i wymieszać. Ciasto musi być gęste. Do wrzącej osolonej wody, wlewamy przez grube sitko(duże dziurki) masę. Gotujemy aż kluseczki wypłyną na wierzch. Na koniec słowackie strapaczki polewamy wcześniej przesmażonym boczkiem.

 

Kategorie przepisów