Strapaczki znacie?
Kto chodził po słowackich szlakach i nie jadł strapaczków jest gapa! Smakują wyśmienicie i dają power'a na dalsze eskapady w góry.
Strapaczki z kiszoną kapustą
1 kg kapusty kiszonej
10 dag boczku
1 cebula
sol, pieprz
1 łyżka mąki
kminek
1/2 szklanki oleju
Kapustę gotować przez około 30 minut w wodzie. Odcedzić. Cebulę z boczkiem przesmażyć z tłuszczem, dodać kapustę i przyprawy. Dusić przez około 20 minut. Na koniec opruszyć mąką i zamieszać aby zrobila sie lekka zawiesina.
składniki na ciasto:
3 ziemniaki
mąka pszenna
mąka krupczatka
1 jajko
woda
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, wodę i wymieszać. Ciasto musi być gęste. Do wrzącej osolonej wody, wlewamy przez grube sitko(duże dziurki) masę. Gotujemy aż kluseczki wypłyną na wierzch. Na koniec słowackie strapaczki polewamy wcześniej przesmażonym boczkiem.