Strapaczki znacie?

Kto chodził po słowackich szlakach i nie jadł strapaczków jest gapa! Smakują wyśmienicie i dają power'a na dalsze eskapady w góry.

Strapaczki z kiszoną kapustą

1 kg kapusty kiszonej

10 dag boczku

1 cebula

sol, pieprz

1 łyżka mąki

kminek

1/2 szklanki oleju

Kapustę gotować przez około 30 minut w wodzie. Odcedzić. Cebulę z boczkiem przesmażyć z tłuszczem, dodać kapustę i przyprawy. Dusić przez około 20 minut. Na koniec opruszyć mąką i zamieszać aby zrobila sie lekka zawiesina.

składniki na ciasto:

3 ziemniaki

mąka pszenna

mąka krupczatka

1 jajko

woda

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, wodę i wymieszać. Ciasto musi być gęste. Do wrzącej osolonej wody, wlewamy przez grube sitko(duże dziurki) masę. Gotujemy aż kluseczki wypłyną na wierzch. Na koniec słowackie strapaczki polewamy wcześniej przesmażonym boczkiem.

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy