Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

CIASTO:

600 g mąki

1/2 szklanki ciepłego mleka

42 g drożdży

100-125 g cukru

125 g masła roztopionego

2 jajka + 2 żółtka

aromat waniliowy albo cukier waniliowy

pół łyżeczki soli

KRUSZONKA:

124 g mąki

cukier waniliowy

80-100 g masła zimnego, z lodówki

100-120 g cukru pudru

Z 100 g mąki, mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, który powinien popracować ok. 30 minut. Kiedy na powierzchni zaczynu pojawia się bąbelki dodać resztę mąki, cukru i masło - wszystko wyrabiać dokładnie. Dodać jajka i żółtka oraz aromat waniliowy (albo cukier). Ciasto musi mieć zwarta konsystencje i odklejać się od dłoni.

Teraz trzeba je odstawić (przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło) do wyrośnięcia, na co najmniej 40 minut a najlepiej na godzinę.

Następnie ponownie zagnieść i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić i w tym czasie zrobić kruszonkę. Do sporej miski wsypać mąkę, cukier i wrzucić zimne, twarde masło - palcami rozcierać mąkę z cukrem i masłem aż powstanie sypko-tłusta masa, którą da się kruszyć i posypywać ciasto.

Kruszonką posypać placek - odstawić na kwadrans a następnie wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.

Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w piekarniku - ale koniecznie trzeba uchylić drzwiczki!

Wyjąć, ostudzić i jeść. Proste i pyszne.

PS Mozna też do ciasta dodać 4 żółtka zamiast 2 żółtek i 2 jajek ale wtedy trzeba nieco więcej mleka dolać.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada makowo-kokosowa z białek
1

Rolada makowo-kokosowa z białe…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie