Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką
CIASTO:
600 g mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
42 g drożdży
100-125 g cukru
125 g masła roztopionego
2 jajka + 2 żółtka
aromat waniliowy albo cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
KRUSZONKA:
124 g mąki
cukier waniliowy
80-100 g masła zimnego, z lodówki
100-120 g cukru pudru
Z 100 g mąki, mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, który powinien popracować ok. 30 minut. Kiedy na powierzchni zaczynu pojawia się bąbelki dodać resztę mąki, cukru i masło - wszystko wyrabiać dokładnie. Dodać jajka i żółtka oraz aromat waniliowy (albo cukier). Ciasto musi mieć zwarta konsystencje i odklejać się od dłoni.
Teraz trzeba je odstawić (przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło) do wyrośnięcia, na co najmniej 40 minut a najlepiej na godzinę.
Następnie ponownie zagnieść i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić i w tym czasie zrobić kruszonkę. Do sporej miski wsypać mąkę, cukier i wrzucić zimne, twarde masło - palcami rozcierać mąkę z cukrem i masłem aż powstanie sypko-tłusta masa, którą da się kruszyć i posypywać ciasto.
Kruszonką posypać placek - odstawić na kwadrans a następnie wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w piekarniku - ale koniecznie trzeba uchylić drzwiczki!
Wyjąć, ostudzić i jeść. Proste i pyszne.
PS Mozna też do ciasta dodać 4 żółtka zamiast 2 żółtek i 2 jajek ale wtedy trzeba nieco więcej mleka dolać.