Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami. Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem.
Dobry film, mecz lub po prostu chęć zjedzenia czegoś szybkiego i smacznego to powody do przygotowania ciasta francuskiego z szynką i serem camembert. Ciasto francuskie pasuje do wszystkiego, więc możecie w nie zawinąć dosłownie każdy składnik – to co macie akurat w lodówce.
Tradycyjne lane kluski na mleku mogą niektórym kojarzyć się z dzieciństwem, wakacjami na wsi lub na koloniach. Czasem to wspomnienia miłe, a czasem nie. Tym, którzy nie są przekonani do lanych klusek, chcę odczarować złe skojarzenia. Dziś polecam kluseczki z zielonego groszku, które mogą być doskonałym dodatkiem do zupy lub dowolnego sosu.
Znienawidzona przez wielu mini wersja kapusty, czyli brukselka. Wcale nie musi być taka straszna, wystarczy ją smacznie przygotować. Może zasmakuje Wam wersja z prosciutto i pestkami dyni?
Jagody w lutym? Jasne! Prosto z zamrażalnika! Kto nam zabroni jeść letnie pyszności w zimę? … Poza tym pogoda za oknem sprzyja letnim potrawom, więc zapraszam na pierogi z jagodami.
Sałatka ziemniaczana, czyli kartoffelsalat występuje w wielu odmianach. Jak to zazwyczaj bywa w każdej restauracji i w każdym niemieckim domu dostaniemy inną wersję tej sałatki. Czasem do ziemniaków dodawany jest majonez a czasem ocet. Dodatkowymi składnikami może być boczek, ogórki, jajka lub cebula. Najważniejsze jednak są ziemniaki!
Drożdżówki z makiem to takie wspomnienie szkolnych lat. Miałam chęć je odtworzyć w domu, bo oczywiście kupić drożdżówki to nie problem, jednak takie robione w domku dopiero mają smak i zapach! I te właśnie takie były - fantastycznie pyszne, mięciutkie i pachnące.
Święta wielkanocne coraz bliżej, pora więc zacząć stopniowo wymyślać pyszne rzeczy, które przy ich okazji przygotujemy i zjemy. Na pierwszy ogień idzie czekoladowa babka z kawą i kardamonem.
Delikatny, puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Zawsze, ale to zawsze dusiłam je w wielkim garze/garach, a ostatnio, w weekend - eksperymentując - nie martwiąc się czy coś się przypali, wykipi czy cokolwiek innego - zwinęłam, ułożyłam i wstawiłam do piekarnika - zrobiły się same! Wyszły wspaniałe, idealnie soczyste, zwarte a jednak delikatne - jakby lżejsze - bo już bez wstępnego obsmażania.
Rosół jest bardzo prosty do sporządzenia, ale jest też bardzo pyszny; jego drobiowy smak jest podkreślony wołową ligawą, która ma delikatny i lekko słodkawy smak.
Zamarzyły mi się knedle, pachnące cynamonem, nadziane pysznymi rozpieczonymi jabłkami. Takimi knedlami, możemy delektować się cały rok, nie bojąc się końca truskawkowego sezonu.