Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem to takie wspomnienie szkolnych lat. Miałam chęć je odtworzyć w domu, bo oczywiście kupić drożdżówki to nie problem, jednak takie robione w domku dopiero mają smak i zapach! I te właśnie takie były - fantastycznie pyszne, mięciutkie i pachnące. Przepis znalazłam u Martex na blogu Sweet Dreams, i tak - te bułeczki były takim słodkim marzeniem, które się spełniło. :)
Jako nadzienie wykorzystałam gotową kutię z puszki, którą kiedyś kupiłam by spróbować i tak sobie stała, i stała w szafce. Normalnie jest za słodka, ale w drożdżówkach sprawdziła się świetnie.
Składniki na ciasto na około 12 drożdżówek:
*500 g mąki
*75 g masła lub margaryny
*250 ml mleka
*25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
*szczypta soli
*70 g cukru
Dodatkowo:
*około 600 g gotowej masy makowej (u mnie gotowa kutia z puszki)
Wykonanie:
Masło stopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przez około 1 - 1,5 godziny. Ponownie wyrobić.
Rozwałkować na placek o wymiarach 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 3 - 3,5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić 10 - 15 minut do podrośnięcia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220 stopni C około 10 minut. Wystudzić. Można polukrować.
Smacznego :)