Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Jagody w lutym? Jasne! Prosto z zamrażalnika! Kto nam zabroni jeść letnie pyszności w zimę? … Poza tym pogoda za oknem sprzyja letnim potrawom, więc zapraszam na pierogi z jagodami.

Zdjęcie - Pierogi z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z jagodami składniki na ok. 30  szt.:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego ciepłego masła
  • ok. 80 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

farsz:

  • 500g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 2 łyżki cukru
przygotowanie:

Ciasto wyrabiam ze wszystkich składników. Zawijam w folię i odkładam na 15 minut.

Jagody rozmrażam na sicie, aby pozbyć się soku. Wrzucam do miski i zasypuję cukrem. Mieszam.

Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką kółeczka, nakładam łyżeczką jagody i zawijam. Brzegi zagniatam wg uznania (palcami, widelcem lub maszynką). Jeśli brzegi pieroga nie lepią się dokładnie wystarczy przed zlepieniem posmarować lekko wodą.

Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody, gotuję ok. 4 minut po wypłynięciu.

Podaję z gęstą śmietaną z cukrem.

Zdjęcie - Pierogi z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów