Pierogi z jagodami
Jagody w lutym? Jasne! Prosto z zamrażalnika! Kto nam zabroni jeść letnie pyszności w zimę? … Poza tym pogoda za oknem sprzyja letnim potrawom, więc zapraszam na pierogi z jagodami.
Pierogi z jagodami składniki na ok. 30 szt.:ciasto:
- 250g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego ciepłego masła
- ok. 80 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
farsz:
- 500g jagód (mrożonych lub świeżych)
- 2 łyżki cukru
Ciasto wyrabiam ze wszystkich składników. Zawijam w folię i odkładam na 15 minut.
Jagody rozmrażam na sicie, aby pozbyć się soku. Wrzucam do miski i zasypuję cukrem. Mieszam.
Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką kółeczka, nakładam łyżeczką jagody i zawijam. Brzegi zagniatam wg uznania (palcami, widelcem lub maszynką). Jeśli brzegi pieroga nie lepią się dokładnie wystarczy przed zlepieniem posmarować lekko wodą.
Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody, gotuję ok. 4 minut po wypłynięciu.
Podaję z gęstą śmietaną z cukrem.