Śródziemnomorska zupa rybna
Jedziemy nad Morze Śródziemne, co Wy na to? Może do Grecji? Może do Hiszpanii? Zapraszam na wycieczkę, a w planie pyszna zupa rybna z owocami morza.
Śródziemnomorska zupa rybna składniki:- 800ml bulionu warzywnego (lub rybnego)
- 500g mieszanki owoców morza
- 500g filetów rybnych bez skóry
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 50ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- oliwa + 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Przygotowuję bulion.
Cebulę kroję w kostkę, pora (białą część) w plasterki, czosnek wyciskam.
Na oliwie z masłem podsmażam cebulę (aby była szklista), potem dodaję pora i wyciśnięty czosnek. Chwilę duszę, zalewam winem i mieszam aż alkohol wyparuje. Wrzucam wszystko z patelni do gorącego bulionu. Do zupy dodaję pomidory i koncentrat. Gotuję 10 minut.
Przyprawiam solą, pieprzem, chili i skórką z cytryny.
Na koniec dodaję (rozmrożone) owoce morza i rybę pokrojoną w dowolnej wielkości kęsy. Gotuję na średnim ogniu 8 minut.
Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki.