Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
Drobiowe kotleciki z chrupiącej panierce z orzechów włoskich zrobiłam z chęci przygotowania czegoś nowego.
Jest to fajna opcja dla wszystkich tych, którzy łapią się na tym, że jedzą w pośpiechu ? Tutaj, nie ma zmiłuj, jest co gryźć;)
Mięsko jest bardzo ciekawe, chrupiące.
Najlepiej jest dość cienko je rozbić, by szybko się usmażyło. Warstwa orzechów jest dość gruba, ale nie przejmujcie się, jeśli całe kotlety nie będą obtoczone orzechami.
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
- 150-200 g orzechów włoskich
- 2 białka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, nadając równą grubość (najlepiej by były dosyć cienkie). Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.
Na deskę wsypujemy orzechy i drobno siekamy (u mnie miejscami były zbyt grube)..
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Na mięso nakładamy pianę z białek, a następnie panierujemy w posiekanych orzechach (najlepiej jest dociskać całość dłońmi dość mocno, orzechów nie musi być dość dużo).
Na patelni rozgrzewamy olej. Moc palnika zmniejszamy i smażymy kotleciki z obu stron na złoto.