Kiełbaski są po prostu pyszne.Z udziałem popularnego fastfoodu jakim jest Currywurst, gdy klasyczny ketczup zastąpisz domowym sosem curry można przygotować szybki i pyszny obiad.
Dojrzałe, słodkie banany jeszcze tego wieczoru przerobiłam na „bananellę”, czyli czekoladowy krem, który od kilku lat krąży po sieci i na który od dawna miałam ochotę.
Pasztetu i to własnoręcznie zrobionego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian.
Kolejne domowe pesto, tym razem bazyliowe z dodatkiem rukoli, płatków migdałowych i sera cheddar. Charakterne :) Tak dobre, że wyjadałam je prosto ze słoiczka. Serio! Do makaronów, kanapek, zapiekanek. Jest przepyszne, gorąco polecam.
Wczoraj był Światowy Dzień Pieczarki, więc z tej okazji na obiad zrobiłam zapiekanki. Potrawę, którą zna chyba każdy i prawie każdy lubi. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest to fastfood typowo polski.
Napój spalający tłuszcz to napój, który ostatnio widziałam na znajomych blogach ( ...) i postanowiłam zrobić swoją wersję bazującą oczywiście na podstawowych składnikach.
Ten przepis jest jednym z serii podstawowych. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, która będzie podstawą wielu dań? Odpowiedź już teraz! Bardzo prosta i smaczna kasza do słodkich i słonych potraw.
Skoro sezon na pomidory w pełni nie mogło na blogu zabraknąć mojego ukochanego dania - shakshuka. Danie rodem z Tunezji, ale zyskało również ogromną popularność w Jerozolimie i całym Izraelu. Klasycznie shahshukę przyrządza się z papryką,choć można spotkać również wersje z ziemniakami, mięsem czy bakłażanami
Proponuję świetną alternatywę do kiełbasy parzonej - pieczoną w piekarniku. Upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle aromatyczna. Nie czekaj do świąt, by się nią delektować. Podana z puree ziemnaczanym będzie super szybkim obiadem, z pieczywem smaczną kolacją
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru.