Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
 
            Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru.
  
 
 Składniki: 
6 dużych kapeluszy pieczarek 
250 g mięsa mielonego z indyka 
1/2 szklanki drobno posiekanego pora 
pęczek posiekanej natki pietruszki 
1/2 torebki ugotowanego ryżu 
1 łyżka tartego świeżego imbiru 
2 posiekane ząbki czosnku 
1 drobno pokrojona papryczka chili 
3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!  
 
  
 
  
 
  
 
 
            