Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru.
Składniki:
6 dużych kapeluszy pieczarek
250 g mięsa mielonego z indyka
1/2 szklanki drobno posiekanego pora
pęczek posiekanej natki pietruszki
1/2 torebki ugotowanego ryżu
1 łyżka tartego świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1 drobno pokrojona papryczka chili
3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!