Zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Wczoraj był Światowy Dzień Pieczarki, więc z tej okazji na obiad zrobiłam zapiekanki. Potrawę, którą zna chyba każdy i prawie każdy lubi. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest to fastfood typowo polski. W Krakowie nietrudno o dobre zapiekanki – każdy zna legendarne zapieksy z Placu Nowego, popularne są także zapiekanki z pętli w Bronowicach, które kiedyś nieraz zdarzyło mi się konsumować wracając z zajęć na uczelni. Trzeba przyznać, że poczciwe zapieksy dzielnie walczą z burgerami i innymi „modnymi” ostatnio specjałami z foodtrucków :)
Osobiście najbardziej lubię wersję podstawową zapiekanek – z serem i pieczarkami, bez żadnych udziwnień typu kukurydza czy salami, z kechupem i obowiązkowo dużą ilością szczypiorku :) I takie właśnie poczyniłam tym razem :)

Zdjęcie - Zapiekanki z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SEREM
(4 sztuki)
2 półbagietki,
500g pieczarek,
2 cebule,
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego),
250g żółtego sera (np. goudy),
sól i pieprz,
ketchup,
szczypiorek (opcjonalnie)

Cebulę drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
Na patelni stopić masło i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut – aż soki, które puszczą wyparują, a pieczarki zaczną się ładnie rumienić. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
Bułki przekroić na połówki, na każdą nałożyć pieczarki i posypać startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut, aż ser się stopi, a pieczywo zacznie robić się chrupiące.
Przed podaniem polać ketchupem i posypać szczypiorkiem.


Zdjęcie - Zapiekanki z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów