To ciasto chodziło za mną od dawna. Kiedyś miałam jeszcze na tyle zapału , że planowałam przygotować własne ciasto 'phyllo' (fillo). Jednak teraz miałam problemy , żeby zmobilizować się do zrobienia baklavy nawet z gotowca ;-) A tak w ogóle to wszystko przez m-żonka , który posłyszał , jak w filmie rozmawiano własnie o tym cieście i oświadczył , że chciałby go spróbować.
Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu.
Nie ma nic łatwiejszego, szybszego i bardziej efektownego, niż ciasto francuskie. A jak się wyjmie z piekarnika przypomina delikatną chrupiąca chmurkę. Jak mówię komuś o tej przekąsce nie nazywam jej inaczej - nie tylko dlatego, że to dobry marketing, ale tak jest camembert w chrupiącej chmurce.
Odkąd odkryłam źródło gotowego ciasta kruchego, które nadaje się jako spód pod słone nadzienie, tarty są jednym z naszych ulubionych posiłków. Eksperymentujemy z obłożeniem, które raz wychodzi lepiej, raz jest mniej udane; jak baza natomiast najlepiej jednak sprawdza się ricotta. Wczorajsza wariacja okazała się przepyszna.
Ostatnio nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do przekąszenia, a wiadomo - przekąsić coś dobrego się chce. Pewnie szukałabym inspiracji w książkach tudzież internecie, myślała i kombinowała - ale jedzenie było potrzebne tu i teraz. I wtedy mnie oświeciło. Już kiedyś robiłam pierożki z przepisu Shinju i bardzo nam smakowały.
Ostatnio odkryte połączenie gruszek i sera pleśniowego tak bardzo mi zasmakowało, że zainspirowało mnie do ponownego wykorzystania tego zgranego duetu. Tym razem nie miałam czasu więc gotowe ciasto francuskie przyszło z pomocą. Przygotowanie zajęło mi dosłownie parę minut a efekt był niezmiernie zadawalający. Bardzo polecam zarówno na obiad jak na efektowną kolację.
Korzystając z pomidorowej klęski urodzaju w moim ogródku, upiekłam taką oto tarte z pomidorkami koktajlowymi.Jest bardzo smaczna, jednak zamiast robić jedną dużą, zdecydowanie radzę upiec po jednej małej dla każdej osoby. Rozpuszczony serek mascarpone wspaniale łączy się smakowo z czerwonym pesto i pomidorami
Ciasto francuskie już dosyć długo leżakowało w lodówce, czas było jej jakoś wykorzystać. Konfiturę z czerwonej cebuli robiłam do kurczaka, ale że wszyscy ją lubią to zrobiłam więcej i bardzo się przydała.
Serdecznie polecam ten przepis, bo efekt jest wyśmienity! W towarzystwie ulubionej sałaty świetnie nadaje się na obiad, a na drugi dzień można zabrać ją ze sobą do pracy czy na zajęcia. Nie wszyscy przepadają za szpinakiem, ale zapewniam, że w takiej tarcie będzie smakować każdemu.
Tym razem troszkę pokombinowałam i na warstwę chrupiącego ciasta położyłam biały ser i brzoskwinie. Bez użycia miksera i wałkowania. Pobrudzona jedna miska i deser ląduje na stole!
Łosoś w chrupiącym cieście, z zielonymi szparagami i delikatnym sosem koperkowym to danie z rodzaju tych wykwintnych, znakomicie prezentujących się na talerzu.