BAKLAVA

Zdjęcie - BAKLAVA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto chodziło za mną od dawna. Kiedyś miałam jeszcze na tyle zapału , że planowałam przygotować własne ciasto 'phyllo' (fillo). Jednak teraz miałam problemy , żeby zmobilizować się do zrobienia baklavy nawet z gotowca ;-) A tak w ogóle to wszystko przez m-żonka , który posłyszał , jak w filmie rozmawiano własnie o tym cieście i oświadczył , że chciałby go spróbować. No ba... ja też bym chciała , tylko gorzej z wykonaniem. Zaczęłam od wyszukania odpowiedniego przepisu (właściwie to bazowałam na dwóch: jeden od iis111 , a drugi z tej strony) i stwierdziłam , że to ciasto wcale nie jest takie trudne. Nie było też specjalnie pracochłonne , może tylko smarowanie każdego arkuszu ciasta masłem wydało mi się nieco... dłużące. W każdym razie problemów żadnych nie było , w miarę sprawnie mi to wszystko poszło , a co najważniejsze ciacho smakowało zarówno m-żonkowi , jak i mnie samej. Jeszcze tylko uprzedzę , że baklava jest zdecydowanie słodka (choć zdarzało mi się jeść słodsze ciasta) , więc zapewne nie każdemu przypadnie do gustu ;-)

P.S. Teraz na jednym i na drugim blogu będą "trójkąty" ;-)

Zdjęcie - BAKLAVA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 22 arkusze ciasta 'phyllo' (250-300 g)
- 1/2-3/4 szkl. roztopionego masła
- 4 szkl. orzechów włoskich
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka cynamonu (dałam ok. 1 łyżeczki)
- ew. pistacje do posypania

Syrop:
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 1/4 szkl. miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub skórka pomarańczowa)


Orzechy włoskie zemleć , wymieszać z cukrem i cynamonem.

Prostokątne naczynie żaroodporne (mniej więcej o wymiarach ciasta - u mnie 23 x 33 cm) posmarować masłem. Położyć jeden arkusz 'phyllo' i posmarować go roztopionym masłem. Tak ułożyć w sumie 8 arkuszy , każdy z nich smarując masłem (w międzyczasie pozostałe ciasto powinno być przykryte folią). Po posmarowaniu ósmego arkusza masłem , wierzch posypujemy 1/4 nadzienia orzechowego. Na tym układamy 2 arkusze ciasta (także posmarowane masłem) , znowu 1/4 nadzienia , 2 arkusze ciasta , 1/4 nadzienia , 2 arkusze ciasta , 1/4 nadzienia i na koniec pozostałe 8 arkuszy ciasta (każdy oczywiście posmarowany masłem , łącznie z tym na samej górze). A tak ma wyglądać to w skrócie:
8 arkuszy ciasta - 1/4 nadzienia - 2 arkusze - 1/4 nadzienia - 2 arkusze - 1/4 nadzienia - 2 arkusze - 1/4 nadzienia - 8 arkuszy

Tak poskładaną baklavę należy pokroić najpierw na kwadraty , a potem po przekątnej na trójkąty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i piec 45-55 minut , aż ciasto ładnie się zrumieni.

W tym samym czasie przygotować syrop.
W małym garnku połączyć wszystkie składniki syropu i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować 10-15 minut na małym ogniu.

Upieczoną baklavę wyjąć z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Wierzch można posypać posiekanymi pistacjami. Ostudzić.

Zdjęcie - BAKLAVA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - BAKLAVA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Raffaello na krakersach
2

Raffaello na krakersach

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Raffello na krakersach
3

Raffello na krakersach

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Rafaello bez pieczenia
1

Rafaello bez pieczenia

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj