TARTA Z GRUSZKAMI I NIEBIESKIM SEREM
Ostatnio odkryte połączenie gruszek i sera pleśniowego tak bardzo mi zasmakowało, że zainspirowało mnie do ponownego wykorzystania tego zgranego duetu. Tym razem nie miałam czasu więc gotowe ciasto francuskie przyszło z pomocą. Przygotowanie zajęło mi dosłownie parę minut a efekt był niezmiernie zadawalający. Bardzo polecam zarówno na obiad jak na efektowną kolację.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 20min
Poziom trudności: 1/10
SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe gruszki
- ½ opakowania sera niebieskiego lazur
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Szczypta majeranku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Z ciasta wycinamy 4 prostokąty. Każdemu obcinamy paski krawędzi o szerokości ok. 1cm.
2. Powstałe paski układamy na brzegach każdego kwadratu tak aby utworzyły ramkę, która podczas pieczenia wyrośnie w górę i ustabilizuje nasz farsz w środku tarty.
3. Gruszki obieramy i siekamy w kostkę.
4. W środku każdego kwadracika z ciasta układamy ¼ porcję gruszek.
5. Rozkruszamy trochę sera i posypujemy majerankiem.
6. Gotowe wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 220st i pieczemy 15minut.
Smacznego!