TARTA Z GRUSZKAMI I NIEBIESKIM SEREM

TARTA Z GRUSZKAMI I NIEBIESKIM  SEREM

Ostatnio odkryte połączenie gruszek i sera pleśniowego tak bardzo mi zasmakowało, że  zainspirowało mnie do ponownego wykorzystania tego zgranego duetu. Tym razem nie miałam czasu więc gotowe ciasto francuskie przyszło z pomocą. Przygotowanie zajęło mi dosłownie parę minut a efekt był niezmiernie zadawalający. Bardzo polecam zarówno na obiad jak na efektowną kolację.

Zdjęcie - TARTA Z GRUSZKAMI I NIEBIESKIM  SEREM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20min

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • ½ opakowania sera niebieskiego lazur
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Szczypta majeranku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Z ciasta wycinamy 4 prostokąty. Każdemu obcinamy paski krawędzi o szerokości ok. 1cm.

2. Powstałe paski układamy na brzegach każdego kwadratu tak aby utworzyły ramkę, która podczas pieczenia wyrośnie w górę i ustabilizuje nasz farsz w środku tarty.

Zdjęcie - TARTA Z GRUSZKAMI I NIEBIESKIM  SEREM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Gruszki obieramy i siekamy w kostkę.

4. W środku każdego kwadracika z ciasta układamy ¼ porcję gruszek.

5. Rozkruszamy trochę sera i posypujemy majerankiem.

Zdjęcie - TARTA Z GRUSZKAMI I NIEBIESKIM  SEREM  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Gotowe wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 220st i pieczemy 15minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów