Tarta z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone
Korzystając z pomidorowej klęski urodzaju w moim ogródku, upiekłam taką oto tarte z pomidorkami koktajlowymi.
Jest bardzo smaczna, jednak zamiast robić jedną dużą, zdecydowanie radzę upiec po jednej małej dla każdej osoby. Rozpuszczony serek mascarpone wspaniale łączy się smakowo z czerwonym pesto i pomidorami, jednak przy krojeniu tarty wypływa, co znacznie obniża jej walory wizualne ;)
Przygotowując tarte, nie trzymałam się dokładnie oryginalnego przepisu, ponieważ zawsze staram się najpierw podpiec spód ciasta przed nałożeniem nadzienia. A przynajmniej robię tak odkąd zaserwowałam rodzinie tarte z serem ricotta i rabarbarem. Spód z ciasta francuskiego w ogóle nie upiekł się pod warstwą ricotty i nikt nie chciał jej jeść.
Z ciekawości odszukałam przed chwilą ten przepis w sieci, na blogu, na którym go znalazłam. Wiosna 2009 roku? A mam wrażenie, że to było tak dawno...
Przecież tak mało wtedy wiedziałam, tak mało umiałam. Odkrywałam wtedy pierwsze blogi kulinarne, o swoim nawet nie śniłam. Kiedy o tym myślę, sama jestem zdziwiona, ile dokonałam przez te 2 lata. Oczywiście wciąż wielu rzeczy nie wiem, wciąż popełniam błędy, wciąż się uczę – ale kocham to :)

Zdjęcie - Tarta z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TARTA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I MASCARPONE
1 porcja ciasta francuskiego (275g),
ok. 4-5 łyżek czerwonego pesto,
150-200g serka mascarpone,
500g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz,
świeża bazylia

Z ciasta francuskiego wykroić 4 krążki o średnicy ok. 15 cm lub – jeśli ktoś woli – prostokąty lub kwadraty. Następnie nożykiem zrobić 1-centymetrowy rant, nacinając ciasto do połowy głębokości. Środki tart gęsto ponakłuwać widelcem. Tarty ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 220 stopniach przez 10-12 minut, aż zaczną się złocić. Wyjąć, łyżką delikatnie wgnieść wybrzuszone środki tart. Nałożyć po trochę czerwonego pesto i rozsmarować. Na pesto ułożyć pomidorki, następnie łyżeczką nałożyć miejscami kleksy z mascarpone. Piec jeszcze 15 minut.
Podawać posypane świeżą bazylią, solą i pieprzem.

Zdjęcie - Tarta z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów