Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą

Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą

Znalazłam w komputerze kilka przepisów przygotowanych jeszcze w lecie i nie mogłam się powstrzymać z ich publikacją. Mimo, że za oknem pogoda wyjątkowo nie wakacyjna, dziś przystawka dobra i na niepogodę. Jeśli użyjecie dojrzałych pomidorków koktajlowych (tylko takie mają o tej porze roku słodki smak) „kanapeczki” na pewno będą pyszne! Z wersja oryginalną radzę zaczekać do lipca!

Zdjęcie - Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą

Agata, 3 lutego 2011

Zdjęcie - Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umyj warzywa, pokrój na ok. 0,5 cm plastry. Krążki bakłażana posmaruj mieszanką oliwy, czosnku i octu- to ona nada im niezwykły aromat. Z ciasta wykrój prostokąty wielkości dłoni, przełóż je na blachę, wierzch każdego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną bułki tartej (bułka wchłonie nadmiar wilgoci z warzyw, co pozwoli ciastu lepiej wyrosnąć). Na każdej porcji ciasta połóż kilka plastrów bakłażana, posól je. Na nich pomidory i kawałki fety. Całość posyp oregano i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Mini- tarty podawaj przybrane świeżymi ziołami, skropione dobrą oliwą.

Kategorie przepisów