Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą
Znalazłam w komputerze kilka przepisów przygotowanych jeszcze w lecie i nie mogłam się powstrzymać z ich publikacją. Mimo, że za oknem pogoda wyjątkowo nie wakacyjna, dziś przystawka dobra i na niepogodę. Jeśli użyjecie dojrzałych pomidorków koktajlowych (tylko takie mają o tej porze roku słodki smak) „kanapeczki” na pewno będą pyszne! Z wersja oryginalną radzę zaczekać do lipca!
Wytrawne ciasteczka z bakłażanem, pomidorami i fetą
Składniki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- bakłażan - 1 szt
- pomidory - 2 szt, mięsiste
- oregano - 1 łyżka, suszone
- feta - 100 g
- oliwa - 2 łyżki
- ocet winny - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- jajko - 1 szt
- bułka tarta - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umyj warzywa, pokrój na ok. 0,5 cm plastry. Krążki bakłażana posmaruj mieszanką oliwy, czosnku i octu- to ona nada im niezwykły aromat. Z ciasta wykrój prostokąty wielkości dłoni, przełóż je na blachę, wierzch każdego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp odrobiną bułki tartej (bułka wchłonie nadmiar wilgoci z warzyw, co pozwoli ciastu lepiej wyrosnąć). Na każdej porcji ciasta połóż kilka plastrów bakłażana, posól je. Na nich pomidory i kawałki fety. Całość posyp oregano i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Mini- tarty podawaj przybrane świeżymi ziołami, skropione dobrą oliwą.