Tarta z karczochami i szpinakiem wg Gina D'Acampo
Bardzo lubię przepisy Gina D'Acampo, mam zresztą trzy jego książki i często wypróbowuję jego propozycje. Przeważają wśród nich bardzo smaczne, a zarazem łatwe w przygotowaniu dania, jak ta tarta ze spodem z ciasta francuskiego i pysznym nadzieniem ze szpinakiem i karczochami. Serdecznie polecam ten przepis, bo efekt jest wyśmienity! W towarzystwie ulubionej sałaty świetnie nadaje się na obiad, a na drugi dzień można zabrać ją ze sobą do pracy czy na zajęcia. Nie wszyscy przepadają za szpinakiem, ale zapewniam, że w takiej tarcie będzie smakować każdemu.
Tarta z karczochami i szpinakiem
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 8 serc karczochów w oleju
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (225g, u mnie light)
- 400g liści szpinaku, grubo posiekanych
- 6 jajek
- 50g świeżo startego parmezanu lub innego sera
- 80g sera feta, rozkruszonego
- sól, pieprz
Na dużej patelni podsmażyć cebulę przez 5-6 minut.
Dorzucić odsączone karczochy przekrojone na pół.
Dolać 80ml wody i dusić na bardzo małym ogniu przez 6 minut.
Wyłożyć ciastem nasmarowaną formę do tarty o średnicy 25cm.
Nadmiar wykorzystałam do zrobienia ciasteczek z jabłkiem i cynamonem.
Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
Podpiec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier i odstawić do ostygnięcia.
Zblanszować szpinak, wrzucając go do durszlaka i przelewając wrzątkiem.
Przelać go zimną wodą, wycisnąć z niego jej nadmiar i odstawić.
W dużej misce roztrzepać jajka, dodać do nich sery i szpinak.
Mocno (!) doprawić masę solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dodać do masy cebulę i karczochy, wymieszać.
Wylać ją na podpieczony spód i równo rozprowadzić.
Piec 30-50 minut, do całkowitego ścięcia nadzienia.
Przed wyjęciem z formy odstawić tartę do ostygnięcia na 15 minut.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal