Fasolka po bretońsku
SKŁADNIKI:
- 750 g świeżej białej fasoli
- łyżeczka soli
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 330 g boczku
- 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 500 g passaty pomidorowej
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien siegać 2-3 cm nad fasolę. 2. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli. 3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek, kiełbase i cebulę. 6. Dodać passatę pomidorową, chwilę gotować. 7. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
ZAPRASZAM NA FILM - Fasolka po bretońsku ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/