Smażona ryba
SKŁADNIKI:
- filety z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. )
- cytryna
- 2 cebule
- sól
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka mąki ryżowej / ziemniaczanej / pszennej
- olej rzepakowy
WYKONANIE:
1. Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. 2. Mąki mieszamy, każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar. 3. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu. 4. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka i kawałki cytryny wraz ze skórką. 5. Rybę rumienimy z obu stron. 6. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
ZAPRASZAM NA FILM - Smażona ryba z cytryną ??⛄!!! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/