Powidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze.
Vegeta - szybki warzywny bulion w proszku jest nieodzowny, bo bez bulionu nie ma kuchni. Używamy go prawie codziennie, to podstawa zup, sosów, dodatek do dań duszonych. Nie zawsze mamy czas, by ugotować esencjonalny bulion, dlatego ten w proszku jest niezastąpiony. Samodzielnie przygotowany w domu, to przede wszystkim zero chemii, samo zdrowie.
Robi się je na oko, nie jest trudne, ale tak jak i przy mleku ryżowym mamy nierozwiązaną sprawę konsystencji, która nie każdemu tak do końca może odpowiadać. Można posłodzić, można nie, to zależy od tego, jak lubimy. Ja słodzę odrobinką melasy już gotowe, schłodzone.
Czas na maślaki, bodaj jedne z najsmaczniejszych grzybów. Na szczęście do maślaka nie jest podobny żaden trujący grzyb, dlatego bez obaw można go zbierać w lesie. Jeśli nie zbierasz grzybów bez trudu kupisz je na targu. Maślaczki ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami to jeden z najlepszych jesiennych obiadów. Jedzenie proste i jeśli go nie przekombinujesz, bo nawet ze śmietaną nie należy przesadzić, by nie zagłuszyć delikatnego smaku grzyba - po prostu zachwyci smakiem.
Zapraszam na smaczną galaretkę z pigwowca. Galaretkę, która nie wymaga dodatków żadnych środków żelujących i pektyn, ponieważ pigwowiec to owoc sam z siebie najbogatszy w pektynę i cudnie żeluje.
To chyba najbardziej chrupiące gofry, jakie mi kiedykolwiek wyszły! Przepis podstawowy, bez żadnych udziwnień. Jednocześnie bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z wierzchu gofry sa rumiane i chrupiące, a wewnątrz lekkie i napowietrzone. Polecam bardzo!!! Na śniadanie czy podwieczorek :)
Domowy majonez smakiem nie dorównuje nawet najlepszemu półkowemu egzemplarzowi. Idelnie doprawiony ocetem i musztardą, wyrazisty, o kremowej konsystencji, naturalny. Lata doświadczeń i eksperymantów doprowadziły mnie do sukcesu, wreszcie mam majonez jaki mi smakuje.
Domowy makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo.
Przyprawa piernikowa - nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję przyprawy piernikowej. Przygotowanie jej w domu jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i w parę minut aromatyczna przyprawa gotowa.
Moje propozycje są zdecydowanie niskobudżetowe i może nie uszczęśliwiłyby w pełni ukochanej osoby, ale na pewno ucieszą kogoś komu możemy podarować coś drobnego i symbolicznego. To także świetny dodatek do "większego prezentu". A w takich wypadkach zawsze znakomicie sprawdza się coś jadalnego, ewentualnie w płynie.