Domowy majonez

Domowy majonez smakiem nie dorównuje nawet najlepszemu półkowemu egzemplarzowi. Idelnie doprawiony ocetem i musztardą, wyrazisty, o kremowej konsystencji, naturalny. Lata doświadczeń i eksperymantów doprowadziły mnie do sukcesu, wreszcie mam majonez jaki mi smakuje. Po pierwsze: zawsze używam ręcznego miksera, nawet nie zawracajcie sobie głowy ręcznym ubijaniem, prawie zawsze się zważy, chyba, że macie niebywałą siłę w rękach ;) Po drugie: nie używam oliwy, a extra vergin to już na pewno nie jest dobry wybór, klasyczny olej rzepakowy o neutralnym smaku moim subiektywnym zdaniem jest najlepszy. Po trzecie: zawsze ogrzewam żółtka przed przygotowaniem majonezu, dużo łatwiej się łączą. Po czwarte: dodatkowo doprawiam majonez octem winnym i miodem, poza klasycznym sokiem z cytryny i musztardą, ta zawsze Dijon. Jeśli zaczniecie już sami "kręcić" majonez nigdy nie sięgniecie po kupione ezgemplarze.

Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 1 szk
Czas przygotowania: 10 min


2 żółtka
180 ml oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:


1. Żółtka należy ogrzać do temperatury pokojowej, taki łatwiej łączą się z olejem
2. Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny
3. Za pomocą trzepaczki do miksera ręcznego ubijamy na najwyższych obrotach żółtka z musztardą i sokiem z cytryny, następnie bardzo powoli dolewamy olej, na początku po kilka kropel, z czasem kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy można dolewać trochę szybciej
4. Kiedy zużyjemy cały olej, a majonez jest stabilny, gęsty o kremowej barwie, dodajemy do niego ocet i miód, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników, jeśli chcemy żeby majonez miał bardziej kremową konsystencję można dodać 1 łyżkę wody, doprawiamy solą i pieprzem
5. Co zrobić jeśli w trakcie ubijania majonez się zważy? - przelewamy zważony majonez do dzbanka, myjemy dokładnie i osuszamy miskę, wbijamy do niej świeże żółtko oraz 1 łyżkę zważonego majonezu, miksujemy aż skłądniki się połączą, stopniowo dodoajemy zważony majonez, kiedy zużyjemy cały, zaczynamy wolno dolewamy pozostały olej
6. Majonez przechowujemy w zamkniętym słoiczku, należy spożyć go w ciągu kilku dni



Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Majonez

Majonez

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Majonez mamy Heleny
1

Majonez mamy Heleny

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciasto na białkach – babka waniliowa
1

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Prosty sos holenderski (np. do…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Dressing czosnkowo-estragonowy

Dressing czosnkowo-estragonowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Domowa pasta/kostka rosołowa
3

Domowa pasta/kostka rosołowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem orzechowy
2

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Polewa czekoladowa
6

Polewa czekoladowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Marynata słodka papryka
2

Marynata słodka papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata miód-musztarda
3

Marynata miód-musztarda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim