Domowy makaron orkiszowy

Zdjęcie - Domowy makaron orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Domowy makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu.
Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukowć w domu
- fettuccine - grubość pasków 3-4 mm
Zdjęcie - Domowy makaron orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami- tagliatelle - grubość pasków 8 mm
- pappardelle - grubość pasków 2-3 cm

Składniki:
200 g mąki orkiszowej
2 jajka
2-4 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:
    • na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut
    • podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócić
    • przeschnięte placki lekko oprószyć mąką i pokroić w paski. Ułożyć jeden na drugim nie za dużo, najlepiej 4-6 warstw i pokroić w poprzek wg przeznaczenia.
    • Jeśli chcemy długi makaron zwijamy rozwałkowny placek w luźny rulon i kroimy. Szerokość wsążek ustalamy wg zapotrzebowania. Następnie należy chwycić za koniec każdej wstążki i potrząsnąć, aż się rozwinie. Potem złapać kilka wstążek razem, luźno zwinąć w gniazdka i tak zostawić do przesuszenia
    • gotować w dużej ilości osolonej wody, dosłownie - 1-2 minuty od wypłynięcia
    Uwagi: Aby makaron nie kleił się podczas gotowania, należy do wody dodać łyżkę oleju lub masła.
    Przelewanie ugotowanego makaronu wodą ma celu wypłukanie krochmalu,
    ponieważ niespłukany krochmal powoduje sklejanie się makaronu.
    Domowy przesuszony makaron można przechowywac do kilku miesięcy.

    SMACZNEGO !

    Zdjęcie - Domowy makaron orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Przepisy z tych kategorii

    Makaron domowy
    1

    Makaron domowy

    wiosenka27 wiosenka27
    Eksplozja smaku

    Domowy makaron
    2

    Domowy makaron

    Antenka Antenka
    Smaczny Kąsek

    Domowy makaron
    2

    Domowy makaron

    alicja w krainie garów alicja w krainie garów
    Alicja w krainie garów...

    Łazanki z cukinią i pieczarkami
    2

    Łazanki z cukinią i pieczarkam…

    wiosenka27 wiosenka27
    Eksplozja smaku

    Zapiekanka makaronowa z szynką, groszkiem i sosem serowym
    1

    Zapiekanka makaronowa z szynką…

    Posmakujto! Posmakujto!
    Posmakujto!

    Prosty makaron z kurkami i serem kozim
    1

    Prosty makaron z kurkami i ser…

    Flymetothespoon Flymetothespoon
    Flymetothespoon

    Przepisy z tych kategorii

    Przytulone bułeczki z fetą
    2

    Przytulone bułeczki z fetą

    Tosia Tosia
    Smakowity chleb

    Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
    1

    Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

    Gosia17 Gosia17
    Wędrówki po kuchni

    Śliwkowiec sypany
    1

    Śliwkowiec sypany

    ilovebake ilovebake
    I Love Bake

    Ciasto ucierane ze śliwkami
    1

    Ciasto ucierane ze śliwkami

    Beti Beti
    kruche babeczki

    Wiśniowa kostka na biszkopcie
    1

    Wiśniowa kostka na biszkopcie

    ilovebake ilovebake
    I Love Bake

    Torcik kawowo – wiśniowy
    1

    Torcik kawowo – wiśniowy

    wiosenka27 wiosenka27
    Eksplozja smaku