Domowy makaron orkiszowy

Zdjęcie - Domowy makaron orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Domowy makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu.
Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukowć w domu
- fettuccine - grubość pasków 3-4 mm
Zdjęcie - Domowy makaron orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami- tagliatelle - grubość pasków 8 mm
- pappardelle - grubość pasków 2-3 cm

Składniki:
200 g mąki orkiszowej
2 jajka
2-4 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:
    • na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut
    • podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócić
    • przeschnięte placki lekko oprószyć mąką i pokroić w paski. Ułożyć jeden na drugim nie za dużo, najlepiej 4-6 warstw i pokroić w poprzek wg przeznaczenia.
    • Jeśli chcemy długi makaron zwijamy rozwałkowny placek w luźny rulon i kroimy. Szerokość wsążek ustalamy wg zapotrzebowania. Następnie należy chwycić za koniec każdej wstążki i potrząsnąć, aż się rozwinie. Potem złapać kilka wstążek razem, luźno zwinąć w gniazdka i tak zostawić do przesuszenia
    • gotować w dużej ilości osolonej wody, dosłownie - 1-2 minuty od wypłynięcia
    Uwagi: Aby makaron nie kleił się podczas gotowania, należy do wody dodać łyżkę oleju lub masła.
    Przelewanie ugotowanego makaronu wodą ma celu wypłukanie krochmalu,
    ponieważ niespłukany krochmal powoduje sklejanie się makaronu.
    Domowy przesuszony makaron można przechowywac do kilku miesięcy.

    SMACZNEGO !

    Zdjęcie - Domowy makaron orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Przepisy z tych kategorii

    Makaron domowy
    1

    Makaron domowy

    wiosenka27 wiosenka27
    Eksplozja smaku

    Domowy makaron
    2

    Domowy makaron

    Antenka Antenka
    Smaczny Kąsek

    Domowy makaron
    2

    Domowy makaron

    alicja w krainie garów alicja w krainie garów
    Alicja w krainie garów...

    Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
    1

    Ciasteczka owsiane z masłem or…

    Iwona Iwona
    Smakowity blog kulinarny

    Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami
    2

    Serowe ciasteczka z powidłami…

    ilovebake ilovebake
    I Love Bake

    Ciasto marchewkowe
    1

    Ciasto marchewkowe

    Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
    Cynamonowe szczęście

    Przepisy z tych kategorii

    Łatwe ciasto ucierane z jabłkami
    4

    Łatwe ciasto ucierane z jabłka…

    kasiac kasiac
    Pokrojone i doprawione

    Maślane ciasto ucierane z jabłkami
    2

    Maślane ciasto ucierane z jabł…

    Agatajot Agatajot
    Kuchnia Agaty

    Drożdżówki maślane zwijane w kwiat

    Drożdżówki maślane zwijane w k…

    wiosenka27 wiosenka27
    Eksplozja smaku

    Mini-szarlotki z korzenną nutą
    1

    Mini-szarlotki z korzenną nutą

    waniliowa chmurka waniliowa chmurka
    Waniliowa Chmurka

    Łatwy chleb na drożdżach
    1

    Łatwy chleb na drożdżach

    napiecyku napiecyku
    napiecyku

    Chlebek czosnkowy
    2

    Chlebek czosnkowy

    Agatajot Agatajot
    Kuchnia Agaty