Mleko jaglane waniliowe

Mleko jaglane waniliowe
Zdjęcie - mleko jaglane waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Było mleko sezamowe (idealne!) i ryżowe, to teraz czas na jaglane. Nie jest tak smaczne, jak napój z ryżu, ale przynajmniej nie działa stopująco na kupę. No i zapewne jest zdrowsze. Robi się je na oko, nie jest trudne, ale tak jak i przy mleku ryżowym mamy nierozwiązaną sprawę konsystencji, która nie każdemu tak do końca może odpowiadać. Można posłodzić, można nie, to zależy od tego, jak lubimy. Ja słodzę odrobinką melasy już gotowe, schłodzone. I robię z wanilią, bo mleko roślinne stosujemy już teraz głównie do granoli czy domowych płatków śniadaniowych.
No to weźmy:

szklankę kaszy jaglanej ugotowanej z laską wanilii* i łyżką tłuszczu** schłodzoną, przegotowaną wodę (ok. litra)
melasę

Laskę wanilii wyjąć. Kaszę zalać ok. 1/2 litra wody i zmiksować. Dodawać więcej wody i miksować - tyle, by uzyskać konsystencję, która najbardziej nam odpowiada. Przecedzić przez sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą. Ewentualnie posłodzić do smaku. Przelać do butelki i przechowywać w lodówce, do 2-3 dni.

*do gotowania należy dodać rozciętą laskę; wanilia nie jest konieczna, ale my bardzo lubimy mleka z jej nutką
**tłuszcz dowolny, ja robię na oleju

Kategorie przepisów