Domowy ocet pomidorowy z macierzanką
Ocet pomidorowy można zrobić niejako przy okazji przygotowywania innych przetworów, gdzie zostają nam "pomidorowe resztki", jak np. pełne witamin skórki i miąższ przy produkcji domowego ketchupu. Można go wzbogacić mieszanką ziół lub tak jak w tym przepisie jednym gatunkiem - macierzanką.
Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :)
Składniki:
Przygotowanie:
Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :)
Składniki:
- 1000 ml zmiksowanych dojrzałych pomidorów i/lub pomidorowych odpadków (skórki i miąższ, bez zdrewniałej piętki),
- garść macierzanki,
- 5 łyżek cukru,
- 200 ml przegotowanej i wystudzonej wody.
Przygotowanie:
- Wodę wymieszać z cukrem, dodać pomidory i macierzankę, przelać do słoja, nakryć kilkoma warstwami gazy i zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawić w zacienione miejsce na tydzień, codziennie mieszać kilka razy.
- Odcedzić nastaw na sicie, płyn zlać do mniejszego słoja i ponownie zabezpieczyć gazą i recepturką.
- Po ok. 14 dniach zlać słomkowy płyn z nad osadu i szczelnie zakręcić.