Chrupiące gofry - przepis podstawowy
To chyba najbardziej chrupiące gofry, jakie mi kiedykolwiek wyszły! Przepis podstawowy, bez żadnych udziwnień. Jednocześnie bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z wierzchu gofry sa rumiane i chrupiące, a wewnątrz lekkie i napowietrzone. Polecam bardzo!!! Na śniadanie czy podwieczorek :)
Składniki na 7-8 gofrów
- 225 g mąki (1,5 szklanki)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody (w temp. pokojowej)
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia i sól - wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem, a następnie dodać olej. Zmiksować. Dodać wodę i raz jeszcze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę (najlepiej z kilkoma kroplami soku z cytryny). Masę z żółtkami wlać do mąki i wymieszać energicznie trzepaczką. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie rozgrzać gofrownicę. Gofry piec na rumiano przez około 5 minut, choć to może zależeć od modelu gofrownicy - najlepiej dostosować czas po pierwszej partii. Upieczone gofry koniecznie studzić na kratce.